70% van de klachten waarvoor mensen bij de huisarts komen zijn stress-gerelateerd.
In onze hectische maatschappij waar we veel van onszelf vragen, is het moeilijk om op tijd aan de bel te trekken. Er is gewoon geen tijd om bij te tanken, we moeten alweer naar de volgende afspraak!
Bijnieruitputting, burn-out, migraine, het zijn allemaal uitingen van een overmaat aan stress voor ons lijf.

Ook voeding moet eerst worden verteerd voordat ons lichaam het herkent en kan opnemen. Met het huidige voedingsaanbod in de supermarkten met alle chemische toevoegingen en productieprocessen, is het niet vreemd dat ons lichaam overuren draait.
Op zich is stress een prachtig mechanisme van ons lichaam om te reageren op specifieke situaties, alleen gaan we er niet zo verstandig mee om. Op tijd weer bijtanken en ontladen zijn zaken die we niet meer als vanzelfsprekend doen, waarschijnlijk omdat we de signalen maar ook systemen van ons lichaam niet (meer) herkennen.
Het is voor een meer constant welzijnsgevoel beter om 70% van je energie te verbruiken en dan weer op te laden (kost ook energie!).
Veel mensen hebben baat bij een verzadigingsgevoel van 70% wanneer men eet i.p.v. dat je je volpropt en dan moet uitbuiken op de bank. Dan hoeft het spijsverteringssysteem geen overuren te maken. Een magisch getal 70%!

In onderstaand filmpje van Kelly McGonigal wordt duidelijk dat onze mindset wat betreft stress een belangrijke rol speelt of stress een gezondsprobleem oplevert. Wanneer we meer ontspannen over stress gaan denken (!) blijkt dat een positief aspect te herbergen. Ook is het een tool om ons te verbinden met onze omgeving, het heeft dus ook een sociale functie.... 

DE BALANS (‘You should sit in meditation for 20 minutes a day, unless you’re too busy; then you should sit for an hour’ – old zen saying)

Het is een natuurlijk gegeven om te zoeken naar evenwicht. Daar waar we over de grens gaan, ontstaan ongemak en ziektes.
Balans is belangrijk bij zaken als voeding, ontspanning en beweging.
Allereerst is het zaak om weer bewust te worden van onze leefpatronen en het effect op ons welzijn. Wordt dit effect als niet positief ervaren, als fysieke of mentale klacht, kan men dit vaak al door een aantal aanpassingen in de leefstijl goed oplossen.

Doordat veel mensen klachten ontwikkelen zijn wij geneigd te denken dat dit normaal is bij het verstrijken van de jaren. Niets is minder waar! Het is mogelijk om middels bewuste keuzes weer het heft in eigen handen te nemen.
Ook de biofotonen coherentie therapie (en ik durf te stellen elke therapie), heeft minder kans van slagen als er niet ook een aanpassing gemaakt wordt in zaken die verstorend werken.
Belangrijk dus om door meer kennis bewuste keuzes te kunnen maken, maar vooral ook bewust gaan ervaren wat de effecten zijn van een leefstijl en mogelijk aanpassingen hierop.

 

inSpin websites