Waarmee voeden we ons?

Voedsel is hot! De voedingsadviezen van voedeselgoeroe’s vliegen je om de oren en deze spreken elkaar vaak ook nog eens tegen. Dit geeft extra keuzestress...
Maar wat is voeding nu eigenlijk en wat is de functie? Als men deze vragen voor zichzelf goed weet te beantwoorden is het makkelijker een verstandige keuze te maken om je fitter te voelen en hopelijk ook op jouw juiste gewicht te komen.

Voeding is meer dan datgene wat wij op ons bord scheppen en opeten. Het  is ook alles wat wij via onze zintuigen aan ‘informatie’ binnenkrijgen, dus alles wat we zien, horen, proeven, ruiken en aanraken. En ook wat we voelen en denken.
Wij schijnen tegenwoordig net zoveel informatie per dag te verwerken als iemand in de Middeleeuwen zijn hele leven! Dit moet allemaal opgenomen en verteerd worden wil het ons niet teveel belasten.  

Met meer kennis over de functie van voeding voor ons fysieke welzijn, maar vooral ook zelf bewust ervaren of je meer energie hebt gekregen na het nuttigen van voedsel, is het makkelijker om in de wirwar van informatie een gezonde en vooral lekkere keuze te maken. De sociale functie en persoonlijke smaakbeleving zijn hierin zeker niet onbelangrijk en maakt het een uniek verhaal!

Terug naar de basis, een logische stap?

De basis van goed eten is natuurlijk eten, voedsel in de oorspronkelijk natuurlijke staat, dat door ons lichaam nog herkend en opgenomen wordt. Helaas is dat niet meer vanzelfsprekend.
Om te weten wat gezonde voeding is, kunnen we kijken naar volkeren die gezond oud worden. Iemand die dat deed was Weston Price, een tandarts in de jaren ’30 van de vorige eeuw. In plaats van te kijken naar waarom mensen ziek werden, onderzocht hij (14) verschillende volkeren over de hele wereld die gezond oud werden. Mensen met een sterk lichaam, levenskrachtig en die gezonde kinderen voortbrengen. Al generaties lang, honderden jaren lang. Hij wilde weten wat zij aten om gezond te blijven. Hij kwam uit bij oude traditionele natuurvolken, mensen die nog niet in contact waren gekomen met de moderne westerse geraffineerde voeding.
In het westen heeft de mens meegedaan aan een 100-jarig experiment. Het laat zien hoe ons lichaam reageert op voedsel dat in de fabriek wordt gemaakt. Niet meer in je eigen keuken. We kunnen nu binnen 5 generaties zien hoe dat uitpakt: diabetes, hart- en vaatziekten, auto-immuunziektes, alzheimer. Dit zijn degeneratieve ziektes. Het lichaam takelt af. Conclusie: eten uit de fabriek werkt niet voor ons lichaam, het heeft zonlicht (fotonen) nodig en moet vaak ook zo compleet mogelijk genuttigd worden.

Je lichaam streeft altijd naar balans en evenwicht. Het laat je weten wat het wil en wanneer. Dit doet het lichaam door te communiceren met je hormonen. Je hormonen bepalen wat je met je eten doet. Wordt het als vetpakketjes opgeslagen of ga je het verbranden? Een gezond gewicht bijvoorbeeld wordt bepaald door 3 hoofdrolspelers: leptine, insuline en glucagon. Zij bepalen of je honger hebt of niet, hoeveel je eet en of het wordt opgeslagen of verbrand.

Je spijsvertering zorgt ervoor dat je voedingsstoffen uit je voeding haalt. Als dat mis gaat, kun je tekorten krijgen. Afhankelijk van welke voedingstekorten jij ontwikkelt, kunnen verschillende ziektebeelden ontstaan. Ook je darmwand kan beschadigd raken. Je krijgt een leaky gut. Dat lokt dan vaak intoleranties en allergieën uit. Een leaky gut kan ook een trigger zijn bij auto-immuunziekten.

Kijk maar eens wat er allemaal mis kan gaan, als het mis gaat in je buik:

 • Spijsverteringsproblemen
 • Voedselintoleranties
 • Blaasontstekingen
 • Eczeem en astma
 • Reuma
 • Auto-immuunziekten
 • Hormonale disbalans
 • Migraine
 • dementie
 • Depressie en angst
 • Leerproblemen
 • Gedragsproblemen
 • Dyslexie
 • ADHD
 • Autisme

Hoe krijg je je darmen weer gezond?

De darmen hebben ook goede voeding nodig, er wordt elke dag een berg werk verzet! Een sterke darmwand valt of staat met gezonde vetten, maar tegelijkertijd moeten ze ook niet teveel belast worden.
Susan Vroemen van Healingfoods heeft een 5-stappenplan opgesteld om de darmen weer gezond te krijgen. Deze ziet er als volgt uit:

1. Je darmen voeden: ‘Eat what you we’re designed to eat’
2. Je darmen ontlasten
3. Een gezonde spijsvertering (enzymen)
4. Een gezonde darmflora
5. Je lichaam helpen ontgiften

Voor een uitgebreide uitleg en heel veel meer informatie verwijs ik u graag door naar www.Healingfoods.nl. Deze site is zeer leesvriendelijk en Susan Vroemen maakt de wirwar aan informatie over voeding en gezondheid makkelijk te begrijpen, zodat u zelf juiste keuzes kan maken die bij u passen.

inSpin websites